Kapasitör  (Kondansatör) Nedir Hangi Amaçla Kullanılır, Çeşitleri Nelerdir ? 

Genel anlamda Kapasitörler elektriği depolayan elemanlar olarak düşünebilirsiniz. Bu parçalar ihtiyaç duyulan elektrik akımını hızlı bir şekilde kendinden boşaltarak  ihtiyaç duyulan enerji sağlanmış olmaktadır. Örnek vermek gerekirse bir makinenin kalkış yapması gereken voltaj  yüksekse ve gelen akım düşükse ilk kalkış için kapasitörden faydalanılmaktadır. Piller, aküler yada bataryalardan farklılığı ise diğer akım tutucular daha uzun elektrik akımı depolayabilselerde bir anda enerji boşaltımı  kabiliyeti yoktur oysaki kapasitörler bir anda üzerlerindeki tüm enerjiyi boşaltabilmektedirler.

İlk zamanlarda Kapasitörler büyük cam şişeler içine sarılan alüminyum yada metal folyoya sarılmış şekilde kullanılmaktaydı bu ilk ilkel kapasitörlere LEYDEN KAVANOZU (Leyden Kapasitörü) denmekteydi fakat zamanla ilerleyen teknoloji sayesinde bu elektrik elemanlarının boyutları oldukça küçülmüş bulunmaktadır.

Kısacası elektrik depolayan ve ihtiyaç olunduğunda (Voltaj Düşüklüğünde) devreye giren elektrik elemanıdır.

Kapasitörler genel olarak içerlerinde Dielektrik adı verilen yalıtım malzemesi ile ayrılmış iletken plakalardan oluşmaktadır burada yalıtım malzemesi çeşitli olabilir örneğin kağıt, seramik, cam yada kimyasal, çalışması elektrik uygulandığında, metal iletkenler filmdeki elektronları polarize eder ve bir elektrik alanı depolar bu sayede desarj boşalma için hazır hale gelmiş bulunmaktadır.

Kapasitörlerin içindeki plakaların büyüklükleri yada fiziksel örtüşme olduğuna bağlı olarak daha az yada fazla enerji depolamaktadırlar. Devre içinde sık sık kullanılan bu elemanlar sayesinde stabil bir elektrik akımı elektronik kartların içinde dolaşabilmektedir.

Kapasitörler Farad cinsinden ölçülmektedir ve aşağıdaki gibi ölçeklendirilmektedirler.

Okunuşları sıra ile : (Soldan Sağa)

Pikofarad

Nanofarad

Mikrofarad

Farad

 

NOT: Klimadaki Görevi

Klima ürünlerinde bu parça ilk kalkışı sağlamaktadır ve bu parça olmadığı zaman cihaz çalışmamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir